top of page

Polands syndrom

Polands syndrom är en medfödd defekt som inte har några genetiska, etniska eller geografiska faktorer. Syndromet uppkommer sannolikt beroende på en svacka i fostrets syretillförsel under graviditetens 46:e dygn. Svackans längd och djup styr skadans omfattning. Polands syndrom drabbar cirka ett barn av 20 000-30 000 födda och är tre gånger vanligare hos pojkar än flickor.

Syndrom/symptom

 

Defekten innebär att stora bröstmuskeln (pectoralis major) saknas ensidigt. Det gäller ofta även mindre bröstmuskeln (pectoralis minor). Relativt ofta är också arm och hand på den skadade sidan mer eller mindre defekta. Fingeranlagen kan ha avstannat i utvecklingen och armen är ofta något förkortad. I armhålan saknas all muskulatur och behåringen hamnar längre ned på armens insida. På bröstkorgens framsida ligger revbenen direkt under huden, som ofta är tunnare än normalt. Det kan vara svårt att hålla värmen då en stor del av överkroppens isolerande muskulatur saknas. Mer sällan förekommer inre skador, i form av en saknad njure, en mindre lunga, saknade revben och sned diafragma. Hos flickor kan skevheten förstärkas i puberteten, genom att bröstet på den skadade sidan förskjuts in mot armhålan och därigenom sträcks ut och förminskas eller inte utvecklas alls. Svårighetsgraden av PS skiljer sig från person till person.

Att leva utan bröstmuskel

 

Att leva utan en bröstmuskel påverkar hur man tränar, men behöver inte vara en begränsning. Vissa rörelser bör barn i växande åldrar däremot vara försiktiga med så att skelettet kan formas och utvecklas på rätt sätt. Rekommendationer och förklaringar finner du under Träning.

När du saknar möjligheten att skjuta ifrån, på den sidan muskeln saknas, skapas ett naturligt hinder i träningen. Med en förståelse för ditt eget rörelsemönster blir det ändå möjligt att göra vissa träningsmoment som i vanliga fall aktiverar bröstmusklerna. Nyckeln till en harmonisk kropp är att inte träna bröstmusklerna alls.

 

Du får gärna dela med dig av dina erfarenheter! Kontakta oss och berätta!

Kan en muskel växa- eller läka ut?

 

Nej, en muskel som saknas kan aldrig växa ut igen och ännu har inte tekniken kommit för att kunna ersätta en muskel på annat sätt.

Plastkirurgi kan till viss del förbättra form och utseende, så längt det är möjligt, även om det aldrig kan bli helt normalt. Ofta sker dessa ingrepp i senare tonåren. Ett av de sjukhus som har större erfarenhet är Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 

Som förälder till barn med Polands syndrom finns det mycket du kan göra för att stärka barnen mentalt. Kontakta oss så kan vi komma med tips!

bottom of page